BSZM felkészülés

Három betű: B. SZ. M. A válaszom, hogy miért futok közel 100 km-t minden héten.

Szinte senki sem tudja, hogy mit jelent – hacsak nem vagy futó. Balaton SzuperMaraton. Bizony. Gyakorlatilag körbefutjuk a Balatont 4 nap alatt. Minden nap a maratoni távnál (42195 méter) kicsivel több. Itt a kicsi mehet idézőjelbe is, mert a második napon pl. sokkal többel. De erről később.

Nem olyan régen keresnem kellett egy új kihívást a futásban, mert a félmaraton túl rövidnek tűnt, a maratont is lefutottam már háromszor versenyen, egyre javuló idővel, de valahogy a hosszú táv mindig is ott volt a gondolataimban. Jött a lehetőség, beneveztem a BSZM-re, de csak később mondtam el barátoknak és a családnak. Először persze mindenki hülyének tartott, de jól van ez így, amikor csupa nem futónak ecseteled, hogy milyen kihívást választottál. Kalandos életem során mindig egy-egy ilyen komfortzónából kilépés volt az, ami megmutatta az új rányt, kinyitott ajtókat, motivált engem és másokat is talán. Most sincs ez másként.

December utolsó hetében kezdtem el komolyan távokat gyűjteni, akkor már tudatosan erre a versenyre készülve, inkább sok lassabb és hosszabb futással, mint erősítéssel vagy gyorsítással. Szépen gyűltek is a kilométerek, 70-90 között hetente. Igyekeztem tudatosan több hosszabb futást csinálni egymást követő napokon, hiszen a verseny is ilyen lesz, összesen 195km:

  • Az első nap megyünk Siófokról Fonyódra, 48,2 km
  • Második nap Fonyódról Szigligetig, itt a befutó egy párszáz méteres meredek emelkedő, 52,9 km
  • Harmadik nap Badacsonyból Füredig, laza 45,2 km
  • Zárásként Füred Siófok, 49,2 km

Februárra eljutottam a “főpróbára”, egy keddi tizenkilométeres futásom után futottam két maratont is egymás utáni napokon. Péntekre pihenőt adtam magamnak, de csak azért, mert szombaton Balboára mentem. Tavaly a jég hátráltatott mindenkit, idén cska sima eső esett. Sikerült egy álomszerű időt futnom/gyalogolnom, 1:53 után már a célkapun átfutva boldogan toccsantam a sárban – átázott szürke pamutmelegítőben. Délután még a SkyRun-t is megjártam, 3:07 a hivatalos időm, ez párszáz méter lefelé futás után 18 emelet megmászása lépcsőn. Vasárnapra tényleg pihenőt akartam adni magamnak, de barátnőm, akit a futóklubban ismertem meg, mondta, hogy menjünk ki futni dél körül. Eddigi leghosszabb futása 16 km volt, de most jó erőben, szép napsütéses időben simán lenyomtuk együtt a félmaratont, ami rendkívüli büszkeséggel töltött el engem. Február első két hetében 119 ill. 138 km-t sikerült összeszednem.

A BSI ismét megrendezte a futónagykövet találkozót Siófokon, oda természetesen elmentünk, hogy okosodjunk. Ennyi hülyét egy rakáson… Egy hosszú napnyi előadás sorozat után csak annyit kérdezgettek az emberek, “Mikor indulunk, honnét?” Persze, hogy futottunk is. Igaz, a futás előtt volt egy vázizom erősítő gyakorlatsor, amin bizony én is elvéreztem, remegő testtel próbáltam tartani a plank-et és a többi pózt. Ott és akkor annyira nem is volt vészes, de a másnap reggeli bemelegítő futás utáni futóiskola alatt már éreztem olyan izmokat, amikről nem is tudtam. A nap végén aztán jött a rettegett táv, maraton újra. Hazafutottam, gyönyörű kilátás volt a tóra, csendes utcákon szépen lassan hazajöttem. Útközben Hegyháti Máté kicsit kísért bringával míg Papp Dénes kocsival hazahozta a csomagomat. Szentkirályszabadja után már küzdelmes volt, éreztem a szintet és az előző estét is 🙂 De ami Siófonkon történik, az ott is marad.

Most kicsit pihenősre vettem a figurát, Yours Truly-n csak 25-t futottam, sokszor nem is a saját tempómban. Fruzsi szintén lenyomta a féltávot, ismét szuperbüszke vagyok! Szépen fokozatosan próbálom visszavenni a távokat, de igyekszem megtartani a folyamatosan ismételt terhelést. Egyelőre 6 maratonom van, ebből három verseny, három edzés. Még pár hét, és lesz még négy. Alig várom már, hogy aztán bűntudat nélkül pihenhessek egy hetet, majd rákészüljek a többi versenyre. Idén kicsit változtattam, nem akarok mindig minél jobb lenni. Szeretnék egy félmaratonra és egy maratonra felkészülni, ahol egyéni csúcsot tudok futni, a többi versenyen pedig helytállni rendesen, illetve ha lehet, akkor iramfutóként segíteni másokat.